Semedfire: Στόχος η δημιουργία Μεσογειακού Ιδρύματος για αντιμετώπιση πυρκαγιών

Semedfire. Είναι το πρότζεκτ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του CERIDES το οποίο φιλοδοξεί να γίνει το κορυφαίο μεσογειακό ίδρυμα έρευνας στους τομείς της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, της διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου Γιώργος Μπούστρας, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα πρότζεκτ που έχει σκοπό να βοηθήσει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Κέντρο για την Εκτίμηση Κινδύνου και τη λήψη αποφάσεων, τα επόμενα τρία χρόνια να αναπτύξουν τις ερευνητικές ικανότητες ακόμα περισσότερο στον τομέα των πυρκαγιών, με μελέτες οι οποίες θα δοθούν στους αρμόδιους φορείς.

Όλα αυτά σε συνεργασία με τη γειτονιά μας, με εκπροσώπους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ισραήλ, της Παλαιστίνης, της Ιορδανίας και του Λιβάνου.

Ένα στρατηγικό έργο με ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο εγκαινιάστηκε την Τρίτη στo Κέντρο Αριστείας CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία, παρουσία της επιτρόπου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κλέλιας Βασιλείου.

Το SEMEDFIRE (South Eastern Mediterranean Excellence Development In Fire Research) είναι ένα πρότζεκτ, το οποίο υπάγεται στο Horizon Europe – Ορίζοντας Ευρώπη, το ένατο κατά σειρά πρόγραμμα-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία 2021-2027 με προϋπολογισμό 95,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το διάρκειας τριών ετών SEMEDFIRE-Twining, το πρώτο πρόγραμμα Twining που ανατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενισχύοντας περαιτέρω το κύρος του ως κορυφαίου ερευνητικού ακαδημαϊκού ιδρύματος στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής. συγκεντρώνει παγκόσμιας φήμης εμπειρογνώμονες στον τομέα των πυρκαγιών.

Αυτό δε που ξεχωρίζει ειδικά σε σχέση με την κυπριακή εμπλοκή είναι το ότι το SEMEDFIRE-Τwining στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων και της εμπειρίας ενός κορυφαίου κυπριακού ερευνητικού κέντρου, έτσι που το CERIDES να καταστεί «φάρος» αριστείας στην έρευνα για τις πυρκαγιές στην Κύπρο και στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μιλώντας την Τρίτη στην εναρκτήρια συνεδρία του προγράμματος, η επίτροπος για το Περιβάλλον Κλέλια Βασιλείου ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ανέλαβε την ενεργοποίηση των πολιτικών των χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής μέσω μιας επιστημονικής προσέγγισης με στόχο την αντιμετώπιση του κινδύνου που ελλοχεύει στην περιοχή και το μέγεθος του οποίου την τοποθετεί στη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη», δηλαδή στη ζώνη των χωρών που κινδυνεύουν περισσότερο παγκοσμίως. Γι’ αυτό ακριβώς, τόνισε η επίτροπος, είναι που η προσπάθεια του CERIDES να γίνει ένα ευρωμεσογειακό κέντρο γνώσης έρευνας και καινοτομίας στη διαχείριση φυσικών καταστροφών μέσω μιας ολοκληρωμένης και στρατηγικά αναλυμένης προσέγγισης, είναι πρωταρχικής σημασίας. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, η προσπάθεια του CERIDES οικοδομεί μια γέφυρα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Από πλευράς του ο διευθυντής του CERIDES και συντονιστής του εγχειρήματος Δρ. Γιώργος Μπούστρας ανέφερε ότι η νοτιοανατολική Μεσόγειος αποτελεί για το CERIDES Excellence in Innovation and Technology του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου περιοχή στόχευσης. Δραστηριοποιούμαστε, εξήγησε, ενεργά στην νοτιοανατολική Μεσόγειο εδώ και χρόνια, συντονίζουμε ή συμμετέχουμε σε αριθμό δράσεων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που στοχεύουν στην πρόληψη ή διαχείριση των καταστροφών με έμφαση στις πυρκαγιές. Μέσα από το έργο SEMEDFIRE, συμπλήρωσε ο καθηγητής Μπούστρας, προσβλέπουμε στη δημιουργία των συνθηκών που θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο μιας ερευνητικής υποδομής που θα πρωτοπορεί και θα μετεξελιχθεί – με τη βοήθεια των συνεργατών μας στο δίκτυο – σε σημείο αναφοράς για τα θέματα της πρόληψης και διαχείρισης των πυρκαγιών.

Προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του SEMEDFIRE, το CERIDES θα συνεργαστεί στενά με το Hazelab του Imperial College του Λονδίνου, το Πυρογεωγραφικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Wageningen της Ολλανδίας, την Πολιτική Προστασία της Γαλλικής Δημοκρατίας, το ίδρυμα Pau Costa της Ισπανίας και τον Μητροπολιτικό Δήμο της Νιμ στη Γαλλία. Την εναρκτήρια συνεδρία του πρότζεκτ χαιρέτισαν μέσω τηλεδιάσκεψης κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και δημόσιοι φορείς, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, το Λίβανο και το Ισραήλ.